logo front

people3

waocafe

Van spreekuurhouder naar Adviesbureau

Interview

Ria Huisman, spreekuurhouder: "Hoe mensen tegelijkertijd kunnen winnen en verliezen bij de rechtbank

Ria Huisman is spreekuurhouder in Amersfoort. In die hoedanigheid spreekt ze veel WAO'ers die tegen de uitkomst van hun herbeoordeling bezwaar hebben gemaakt. Als het UWV de beslissing niet herziet zoals jij dat graag zou zien, dan kun je naar de bestuursrechter. Ben je het met zijn beslissing ook niet eens, dan kom je bij de Centrale Raad van Beroep terecht. Deze bepaalde onlangs dat het CBBS (Claimborgings- en Beoordelingssysteem), dat het UWV gebruikt om functies te duiden waarvoor je nog geschikt bent, op een aantal punten tekortschiet. Ria Huisman waarschuwt echter voor te veel optimisme, als je daar als client uiteindelijk wint.

Beroep gegrond, beslissing gehandhaafd
"Dan komen mensen bij mij op het spreekuur met: ik heb gelijk gekregen van de Rechtbank. Ze denken dat hun beroep tegen de WAO-beslissing nu is gehonoreerd. Maar de rechter zegt: het beroep wordt gegrond verklaard, de beslissing blijft gehandhaafd. De rechter wijst iedereen, in navolging van de Centrale raad van Beroep, die vraagtekens zette bij het sinds 1 januari 2002 gebruikte CBBS, terug naar het UWV. Terug naar de arbeidsdeskundigen dus, om dat gedeelte van de WAO-keuring zorgvuldiger te laten onderbouwen. Maar de beslissing blijft gehandhaafd. Het is maar zeer de vraag of mensen ook echt een nieuwe WAO-beslissing krijgen. Het betekent alleen veel meer werk voor het UWV. En veel gedoe voor de betrokkenen, die valse hoop koesteren dat zij toch gelijk krijgen. De mensen blijven gewoon minder of helemaal niet meer arbeidsongeschikt en moeten werk gaan zoeken, lopende het nieuwe arbeidsdeskundig onderzoek. Daarom heb ik jou gebeld", zegt Ria Huisman aan het slot van haar betoog, "om de mensen te laten weten dat ze blij zijn met niks."

"Op 9 november 2004 deed de Centrale raad van Beroep, het op een na hoogste rechtsorgaan in Nederland, uitspraak in administratieve beroepszaken over de WAO-beslissing (Zie gerelateerd artikel onderaan deze pagina). De Centrale raad van Beroep oordeelde dat de functies die met behulp van het CBBS tot stand waren gekomen, niet zorgvuldig genoeg onderbouwd waren. Het UWV heeft tot 1 juli 2005 de tijd gekregen om het CBBS aan te passen."
"Alle mensen die na die uitspraak van de Centrale Raad van Beroep naar de rechtbank gaan omdat het UWV hun bezwaar tegen hun WAO-beslissing heeft verworpen, krijgen zo op het oog gelijk maar het rechtsgevolg blijft bestaan, wordt dat genoemd,"legt Ria uit. "Dus eigenlijk hebben de mensen gewonnen en toch ook verloren. De arbeidsdeskundige moet zijn werk overdoen en de geduide functies beter motiveren. Dus ik denk", zegt Ria, dat de beslissingen in vrijwel alle gevallen hetzelfde blijven.